Tur til Horsens statsfængsel d. 5. nov.

Tur til Horsens statsfængsel d. 5. nov.

Lørdag d. 5. november. Tur til Horsens Statsfængsel. 34 medlemmer og gæster havde denne dag valgt at tage på bustur til Horsens. Vi ankom til det tidligere fængsel kl. 11.30, hvor der var bestilt frokost til os. Til rundvisningen blev vi delt op i 2 hold, og hvert hold fik en dygtig rundviser med. Vi kom igennem flere af det gamle fængsels etager og afdelinger, hvor vi blev sat grundigt ind i forholdene i fængslet og for fangerne.

Tugthuset, som det hed i starten, blev taget i brug d. 20. maj 1853. Efter 100 år d. 20. maj 1953, havde der været 20.114 indsættelser. Mange var gengangere. Man regner med, at der i alt havde været 12.000 – 14.000 indsatte.

De indsatte er beskyttet af persondataloven og derfor anonyme, men enkelte er blevet offentligt kendt. Blandt dem er Jens Nielsen, den sidste der officielt, er blevet henrettet i Danmark. Han blev halshugget.

Carl August Lorentzen flygtede gennem en 18 meter lang tunnel. Han skrev ”Hvor der er en vilje, der er der også en vej.”

Justitsminister og storsvindler Peter Adler Alberti sad der i 2 år. Han tabte 63 kg i perioden.

”Det borende X” Julius Alfred Thorvald Framlev har siddet der.

Under 2. verdenskrig sad bl.a. medlemmer fra Churchillklubben der.

Efter krigen blev det den tyske rigsbefuldmægtigede i Danmark, Werner Best, der sad her fra juni 1950 til august 1951, hvor han blev benådet og udvist.

Der var genstande, der var brugt til indsmugling af stoffer, telefoner m.m. Der var hjemmelavede reb/rebstiger, og så var der de mest mærkelige genstande, de indsatte havde slugt, for at skade sig selv.

Den lukkede afdeling, som rokkerne beboede, var vi også igennem. De havde bl.a. eget køkken og motionsrum.

Det var en meget oplysende dag, som gjorde stort indtryk.

Vil du vide mere om Horsens Statsfængsel så besøg: horsensmuseum.dk

Knud Larsen.